Fysiotherapie

De Golfswing is een zeer uitdagende en explosieve beweging: in een hele korte tijd worden er vele gewrichten en spieren gevraagd om mee te werken om de bal een eind weg te meppen. We zien veel verschillende swings en de variatie zit in de verschillen per mens: elk persoon beweegt anders waardoor de swing er voor iedereen ook anders uit ziet.

Als er in deze keten één onderdeel niet goed meewerkt of beperkt is in zijn beweging dan moet er op gereageerd worden door een ander onderdeel van de keten. Hierdoor kan de swing minder efficiënt zijn en minder krachtig. Klachten kunnen ontstaan doordat het lichaam langdurig moet compenseren (lage rugklachten/tennis-elleboog) of door een plotselinge beweging zoals bijvoorbeeld in de grond slaan (pols-, nek-klachten).

Beter Bewegen = Beter Golfen

Beter bewegen houdt in dat u makkelijk kunt bewegen, dat u de bewegingen kunt maken die uw wilt maken, pijnvrij en zonder na te denken over blessures. Lekker in uw vel zitten is belangrijk!

In de volgende serie links vindt een korte videos die steeds een paar oefeningen laten zien om een een bepaald deel van het lichaam beter te laten bewegen. U kunt deze oefeningen thuis doen of als warming-up op de driving-range voordat u ballen gaat slaan. Het idee hiervan is dat het lichaam wordt voorbereid op de explosieve beweging en dat u langer blessurevrij en met plezier op de golfbaan kunt rondlopen.

Onderlichaam Heupen en knieen/Set-up

Het lichaam moet in bepaalde ‘hoeken’ voorover blijven staan om de juiste rotaties te kunnen maken, komt het lichaam overeind dan zullen de armen/bovenlichaam gaan compenseren. Probeer deze oefeningen voor een betere set-up positie en een betere houding tijdens de swing.

Rotaties Onderlichaam:

De meeste kracht en snelheid moet vanuit het onderlichaam komen. Met de volgende oefeningen proberen we het onderlichaam beter te laten roteren en actiever te laten roteren in de swing.

Rotaties Bovenlichaam:

Om armen en handen te laten volgen in de swing zal er voldoende ruimte in het bovenlichaam moeten zijn. Maak de bovenrug vrijer met de volgende oefeningen.

Wilt u meer weten over uw fysieke mogelijkheden in combinatie met uw swing dan kunt u een afspraak maken om aan de hand van een serie tests uw lichaam in kaart te brengen zodat u meer inzicht krijgt waarom eventuele beperkingen uw swing beïnvloeden en waardoor het ook duidelijk wordt waarom u de swing maakt die u maakt, we kunnen een swing op maat voor u maken zodat u pijnvrij en blessurevrij kunt golfen. U kunt natuurlijk ook een oefenschema krijgen om thuis of in de sportschool te gaan werken aan uw fysiek.

In samenwerking met Fysio-centrum Beilen organiseren we regelmatig een inloop-spreekuur waar u meer informatie kunt krijgen over uw klachten en we u proberen te ondersteunen met uw klachten.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken neem dan contact op Paul Karreman (golfpro en fysiotherapeut) via [email protected] of 06-26994764